Sprawy KoÅ‚a => Różne => Wątek zaczęty przez: MaciejS w Października 30, 2007, 20:59:07 pm

Tytuł: Grzańce i breje :)
Wiadomość wysłana przez: MaciejS w Października 30, 2007, 20:59:07 pm
Witam serdecznie,

Nasz portal dynamicznie się rozwija :) Misia jako samorzutny redaktor dzielnie wprowadza kolejne przepisy kulinarne, szczególnie zapraszam do dyskusji nad metodyką przyrządzania grzańca, ciekawa jest koncepcja gotowania przypraw we wrzątku, i jedynie podgrzewanie wina w drugiej fazie:

http://www.skpt.pg.gda.pl/joomla/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=19&Itemid=219 (http://www.skpt.pg.gda.pl/joomla/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=19&Itemid=219)
Tytuł: Grzańce i breje :)
Wiadomość wysłana przez: Tomek w Października 30, 2007, 22:23:41 pm
No to kiedy nastepna kursancka? Bo na pierwszej przy ognisku nie zaznajomilismy kursantow z SKPT-owskimi zwyczajami:>
Tytuł: Grzańce i breje :)
Wiadomość wysłana przez: Rafi w Października 31, 2007, 15:15:57 pm
Cytat: "Tomek"
Bo na pierwszej przy ognisku nie zaznajomilismy kursantow z SKPT-owskimi zwyczajami

Ej, no, nie przesadzajcie - grzańca robiło się zwykle dopiero na trzeciej.

R.
Tytuł: Grzańce i breje :)
Wiadomość wysłana przez: knovak w Października 31, 2007, 19:56:35 pm
To ja poproszę o dodanie przepisu:
Cytuj

Grzany miód - specjał na ognisko świąteczne SKPT i nie tylko (by Knovak)
przepis na 1 kociołek 5 L

Składniki:
miód pitny czwórniak lub trójniak - 5-6 butelek 0,75 L
rodzynki (najlepiej sułtańskie) - 0,3 kg (duże, najlepiej kupowane w warzywniaku, na wagę)
Przyprawy:
goździki luzem: płaska łyżeczka do herbaty
owoce jałowca: 10-15 szt.
przyprawy korzenne zmielone, wymieszane w równych proporcjach: imbir, cynamon, gałka muszkatołowa - 1-1,5 kopiastej łyżki stołowej

Przygotowanie:
Ingrediencje umieszczamy w kociołku, zalewamy miodem, wieszamy nad ogniskiem i doprowadzamy do właściwej temperatury, mieszając i degustując przy pomocy chochli.
Nie można dopuścić do zagotowania!
Podawać w plenerze.

Grzaniec w wersji bez miodu - czyli klasyczny-korzenny
Gdy w okolicy brak miodu pitnego, można wykorzystać klasyczne wino czerwone - od najprostszych jaboli po markowe.
Wino półsłodkie - warto dodać kilka łyżek miodu. W braku miodu - kilka łyżeczek cukru.
Wina słodkie - kilka łyżek miodu do smaku
"Wina" typu "bełt" - dodatkowa kopiasta łyżka przypraw korzennych, dla złamania smaku jabola.
Wina wytrawne i półwytrawne - raczej się na grzańca nie nadają, konieczne jest mocne słodzenie (słoik miodu ;) )

Przygotowanie:
Wszystkie czynności - jak wyżej. Ostrożnie z degustacją podczas przyrządzania!

Kilka uwag ogólnych o przyrządzaniu grzańców
Dobrego grzańca można przyrządzić niemal z każdego wina, niewskazane są jedynie wermuty i tzw. coctail coolery typu Sangria, z których nic smacznego nie da się uzyskać. Należy unikać dodawania owoców, zwłaszcza cytrusów - to ma być grzaniec a nie poncz; ponadto owoce nie współgrają z korzeniami, smak robi sie mieszany, mało wyrazisty. Niedopuszczalne jest wzmacnianie trunku dodatkowym alkoholem.
Smacznego i na zdrowie!

KN


Pomysł na przygotowanie wstępne roztworu korzennego - jak najbardziej. Wymaga jednak znacznie wcześniejszego przygotowania. Z kolei mój przepis pozwala na szybkie skompletowanie niemal wszystkich składników w ciągu jednych zakupów "na szlaku"
Tytuł: Grzańce i breje :)
Wiadomość wysłana przez: MaciejS w Października 31, 2007, 21:10:14 pm
Przepis dodany. A na przyszłość jeśli chcesz samodzielnie dodawać kolejne, zgłoś się mailowo to wyjaśnię jak to zrobić. Nie jest to bardziej skomplikowane od pisania postów na forum :)
Tytuł: Grzańce i breje :)
Wiadomość wysłana przez: knovak w Listopada 01, 2007, 07:29:00 am
To był także głos w dyskusji  :mrgreen:
A dodawanie - chętnie, dawaj!
Tytuł: Grzańce i breje :)
Wiadomość wysłana przez: MaciejS w Listopada 01, 2007, 13:23:33 pm
Dodałem Ci uprawnienia "redaktora", powinieneś móc dodawać samodzielnie artykuły.

1) Musisz być zalogowany na portalu

2) Klikasz sobie w podmenu "górskie przysmaki -> grzańce"
http://www.skpt.pg.gda.pl/joomla/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=19&id=39&Itemid=217

3) Pod tabelą powinieneś widzieć ikonkę białej kartki z opisem "Nowy"

4) Możesz zacząć wpisywać opis (można też przekleić). Używamy czcionki Tahoma 8. Generalna zasada - skrót artykułu wrzucasz w pole edytora na górze, a to co ma byc widoczne po kliknięciu w "czytaj więcej...", czyli składniki i reszta przepisu, wrzucasz w pole edytora na dole.
Tytuł: Grzańce i breje :)
Wiadomość wysłana przez: knovak w Listopada 01, 2007, 18:25:49 pm
Dzięki. A czy to, że tego przepisu (dodanego przez Ciebie wczoraj) jeszcze nie widać jest OK?
Tytuł: Grzańce i breje :)
Wiadomość wysłana przez: MaciejS w Listopada 01, 2007, 19:16:00 pm
To nie jest w porządku :) Zapomniałem do opublikować do podglądu dla wszystkich. Poprawione.
Tytuł: Grzańce i breje :)
Wiadomość wysłana przez: Duran w Listopada 02, 2007, 23:29:33 pm
Ja też bym tak chciał, chłopaki!:)
Jest miejsce dla redaktora śpiewnika? bo jest tam sporo pieśni do dodania...

Jakby co - to Duran jest chętny na ochotnika! :grin:
Tytuł: Grzańce i breje :)
Wiadomość wysłana przez: MaciejS w Listopada 03, 2007, 23:50:24 pm
Cytat: "Duran"
Jest miejsce dla redaktora śpiewnika? bo jest tam sporo pieśni do dodania...


Super, zajmę się awansem Ciebie na "Redaktora" tego działu :) Przypomnij mi się najlepiej po Darżlubie...