Sprawy KoÅ‚a => Różne => Wątek zaczęty przez: MaciejS w Października 30, 2007, 20:59:07 pm
-
Witam serdecznie,
Nasz portal dynamicznie się rozwija :) Misia jako samorzutny redaktor dzielnie wprowadza kolejne przepisy kulinarne, szczególnie zapraszam do dyskusji nad metodyką przyrządzania grzańca, ciekawa jest koncepcja gotowania przypraw we wrzątku, i jedynie podgrzewanie wina w drugiej fazie:
http://www.skpt.pg.gda.pl/joomla/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=19&Itemid=219 (http://www.skpt.pg.gda.pl/joomla/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=19&Itemid=219)
-
No to kiedy nastepna kursancka? Bo na pierwszej przy ognisku nie zaznajomilismy kursantow z SKPT-owskimi zwyczajami:>
-
Bo na pierwszej przy ognisku nie zaznajomilismy kursantow z SKPT-owskimi zwyczajami
Ej, no, nie przesadzajcie - grzańca robiło się zwykle dopiero na trzeciej.
R.
-
To ja poproszę o dodanie przepisu:
Grzany miód - specjał na ognisko świąteczne SKPT i nie tylko (by Knovak)
przepis na 1 kociołek 5 L
Składniki:
miód pitny czwórniak lub trójniak - 5-6 butelek 0,75 L
rodzynki (najlepiej sułtańskie) - 0,3 kg (duże, najlepiej kupowane w warzywniaku, na wagę)
Przyprawy:
goździki luzem: płaska łyżeczka do herbaty
owoce jałowca: 10-15 szt.
przyprawy korzenne zmielone, wymieszane w równych proporcjach: imbir, cynamon, gałka muszkatołowa - 1-1,5 kopiastej łyżki stołowej
Przygotowanie:
Ingrediencje umieszczamy w kociołku, zalewamy miodem, wieszamy nad ogniskiem i doprowadzamy do właściwej temperatury, mieszając i degustując przy pomocy chochli.
Nie można dopuścić do zagotowania!
Podawać w plenerze.
Grzaniec w wersji bez miodu - czyli klasyczny-korzenny
Gdy w okolicy brak miodu pitnego, można wykorzystać klasyczne wino czerwone - od najprostszych jaboli po markowe.
Wino półsłodkie - warto dodać kilka łyżek miodu. W braku miodu - kilka łyżeczek cukru.
Wina słodkie - kilka łyżek miodu do smaku
"Wina" typu "bełt" - dodatkowa kopiasta łyżka przypraw korzennych, dla złamania smaku jabola.
Wina wytrawne i półwytrawne - raczej się na grzańca nie nadają, konieczne jest mocne słodzenie (słoik miodu ;) )
Przygotowanie:
Wszystkie czynności - jak wyżej. Ostrożnie z degustacją podczas przyrządzania!
Kilka uwag ogólnych o przyrządzaniu grzańców
Dobrego grzańca można przyrządzić niemal z każdego wina, niewskazane są jedynie wermuty i tzw. coctail coolery typu Sangria, z których nic smacznego nie da się uzyskać. Należy unikać dodawania owoców, zwłaszcza cytrusów - to ma być grzaniec a nie poncz; ponadto owoce nie współgrają z korzeniami, smak robi sie mieszany, mało wyrazisty. Niedopuszczalne jest wzmacnianie trunku dodatkowym alkoholem.
Smacznego i na zdrowie!
KN
Pomysł na przygotowanie wstępne roztworu korzennego - jak najbardziej. Wymaga jednak znacznie wcześniejszego przygotowania. Z kolei mój przepis pozwala na szybkie skompletowanie niemal wszystkich składników w ciągu jednych zakupów "na szlaku"
-
Przepis dodany. A na przyszłość jeśli chcesz samodzielnie dodawać kolejne, zgłoś się mailowo to wyjaśnię jak to zrobić. Nie jest to bardziej skomplikowane od pisania postów na forum :)
-
To był także głos w dyskusji :mrgreen:
A dodawanie - chętnie, dawaj!
-
Dodałem Ci uprawnienia "redaktora", powinieneś móc dodawać samodzielnie artykuły.
1) Musisz być zalogowany na portalu
2) Klikasz sobie w podmenu "górskie przysmaki -> grzańce"
http://www.skpt.pg.gda.pl/joomla/index.php?option=com_content&task=category§ionid=19&id=39&Itemid=217
3) Pod tabelą powinieneś widzieć ikonkę białej kartki z opisem "Nowy"
4) Możesz zacząć wpisywać opis (można też przekleić). Używamy czcionki Tahoma 8. Generalna zasada - skrót artykułu wrzucasz w pole edytora na górze, a to co ma byc widoczne po kliknięciu w "czytaj więcej...", czyli składniki i reszta przepisu, wrzucasz w pole edytora na dole.
-
Dzięki. A czy to, że tego przepisu (dodanego przez Ciebie wczoraj) jeszcze nie widać jest OK?
-
To nie jest w porządku :) Zapomniałem do opublikować do podglądu dla wszystkich. Poprawione.
-
Ja też bym tak chciał, chłopaki!:)
Jest miejsce dla redaktora śpiewnika? bo jest tam sporo pieśni do dodania...
Jakby co - to Duran jest chętny na ochotnika! :grin:
-
Jest miejsce dla redaktora śpiewnika? bo jest tam sporo pieśni do dodania...
Super, zajmę się awansem Ciebie na "Redaktora" tego działu :) Przypomnij mi się najlepiej po Darżlubie...