Hej, to może ja swoje zdanie dodam też:
>styczeń:
Góra powinna być ostrzejsza zdecydowanie.może to kwestia skanowania i da radę poprawić trochę.Dół bym wymienił, nie ma zbytnio wyrazu,co nie znaczy,że może się innym podobać
>luty:
góra- nieostro,ciemno,brak jakiegoś przewodniego motywu,chyba najsłabsze zdjęcie w kalendarzu...dół- mi sie osobiście podoba, asymetria

intrygująca,więc przyciąga oko
>marzec:
góra troche ciemna, moze by coś pogrzebać w tym zdjęciu jakimś prof. programikiem?i rozjaśnić trochę?dół zupełnie nie pasuje - po pierwsze marzec w wysokich górach tak nie wygląda, po drugie zdjęcie to nie gra kolorystycznie z górą, jakoś szukam w takiej stronie jednego miesiąca zgodności/jednolitości, super, jeśli oba zdjęcia pasują do siebie i tworzą wspólnie całość, tu jest jakaś niezodność, a przynajmniej ja mam takie wr.
>kwiecień:
góra: cosik tu dodać, dół: kwiat brzydki, inny może?A czy musi być tu kwiat?może inna opcja?
>maj:
góra jak dla mnie średnia, taka sobie, ale się nie czepiam, niech będzie dół: z tych trzech zdjęć maj 3 jest wg mnie świetny, zdjęcie graniowe, ale ma w sobie mega dynamikę, ta grań z tyłu mam wrażenie zaraz odpali w kosmos, te dymy ze zbocza to z rozgrzewanych silników odrzutowych...a tak bez ekspresji to podoba mi się
>czerwiec
czerwiec1 - góra mi sie osobiście podoba, ciemno trochę,ale ma jakiś łagodny charakter,księżyc, jakieś namioty, odbicie w stawie, czuję się jakbym tam był zmeczony po całym dniu butowania,dla mnie ok, dól zupełnie nie pasuje własnie kolorami i kwiat średni, zamieniłbym go na wierzbówkę z czerwca 4, góry czerwców 2 i 3 nijakie, nie podobaja mi się
>lipiec:
góra mimo,że mi się podoba za mało górska, reszta lipców góry tez zbyt mało charakterystyczne,nie mają nic w sobie, może lipiec 3;)na dole rozumiem jesteśmy skazani na Rumuńca w kaloszach, no jeśli będzie, tym ten kalendarz się zapisze w historii:)
>sierpień:
1- góra: nie podoba mi się, za smutna i szara jakaś na sierpień, jak zobaczyłem s.2 to pomyślałem,- to jest to, ale...zdjęcie strasznie mi się podoba- bo jest proste samo w sobie, widać wędrowców,takich skptowców,wdrapali się na zbocze, jeden daje do przodu,reszta jeszcze dyszy;),po prostu świetny obrazek,lecz druga myśl - tu CZEGOŚ brakuje!no właśnie brakuje mi tu akcentu w tle,chmuey super, ale brakuje mi tam wypasionej skalistej/ośnieżonej turni wystającej z tych chmur...no i zdjęcie przestało mi się podobac tak bardzo :sad: ...zamieniłbym je nawet na sierpień3, troche wiecej gór...dół, z całym szacunkiem do chochoła jakoś do mnie nie przemawia, moze dlatego,że lektur mi się w liceum nie chciało czytać:P
>wrzesień
góra taka rozmyta jakaś, ale sam widok nawet ciekawy, dół nie pasuje mi kolorami, ale może jakby tło w jakąś czerwień pociągnąć to zadziała
>pażdziernik:
osobiście zgodziłbym się na te amgloną chate, bo ile można grani wscisnąć, agóry/Karpaty to też las i zakryte polany i pasterskie chaty we mgle, kto z nas tego nie spotkał, do tego jakiś sugestywny osobisty komentarz i dla mnie działa, dół ok, komponuje się z wrześniową górą
>listopad:
obydwa zdjęcia niezłe
>grudzień----
No i kilka luznych uwag:
-wyrzućmy ten tytuł "Łuk Karpat", sugeruje,ze jest to reportaż z jakiegoś jego przejścia, w ten sposób sugeruje też,że sa tu foty z grani Karpat i to w jakimś określonym stosunku, wybiezmy najlepsze zdjęcia, a nie tak,żeby tu jakieś matematyczne stosunki 6:4:1.33:0,777 pasowały, dla mnie to nie ma sensu: :evil: , temat powinien bardziej iść w kierunku " Oblicze Karpat", "Karpackie ścieżki", czy jakoś inaczej...
-strona tytułowa!!!!Tu też trzeba wybrać zdjęcie i to nie byle jakie, bo to ono pierwsze przyciąga uwagę potencjalnego kupującego
-duże jak dla mnie znaczenie ma gra kolorów na każdej stronie, w obecnym kalendarzu tło jest inne na każdy miesiąc, dopasowanie kolorów ze zdjęć z tłem też daje jakieś wrażenia estetyczne...
-Tomek, nie ustawaj w walce, :twisted: :twisted: :twisted: , ten kalendarz będzie świetny, czuję to :cool: :cool: :cool:
pozdro dla wszystkich.sz