Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Kącik kulinarny na nowej stronie SKPT  (Przeczytany 4475 razy)

MaciejS

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 385
  • OInO 13/99/2008
Kącik kulinarny na nowej stronie SKPT
« dnia: Stycznia 07, 2007, 16:34:36 pm »

Hej,

Patrząc na nasze doświadczenia z gotowania podczas sylwestra, uważam że fajnie byłoby - w ramach opracowywanej właśnie nowej strony internetowej - stworzyć "kącik kulinarny" w którym gromadzilibyśmy przepisy na różne breje i metody wyżywienia się na wyjazdach w różne części świata. Tak aby ta wiedza nie uciekała przy każdej wymianie pokoleniowej :-)

Np. fajnie byłoby opracować ogólnoprzyjęte "wielkości" składników to popularnych brei, np. na w odniesieniu na 4 osoby, tak aby uniknąć wpadki z pierwszego wieczora sylwestrowego ;) gdzie było o połowę za dużo makaronu, i o połowę za mało sosu.

Proszę chętne osoby o zgłaszanie się w tym wątku forum, jeśli pomysł chwyci to zrobimy odpowiednią sekcję w nowym portalu.
Zapisane
Gór i lasów mi mało...

Krzysztof

  • Gość
Kącik kulinarny na nowej stronie SKPT
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 07, 2007, 21:32:55 pm »

Sprawa z proporcjami jest dość płynna. To zależy czy jest to wyjazd grzybowo-sybarycki, na którym uczetnicy nie mogą sobie odmówić dodatkowej łyżki przecieru na 4 osoby (a na kanapki kładą o zgrozo nie dość że kiełbasę to jeszcze pomidora  :razz: ) czy też jest to przejście które prowadzi osoba znana z popularnych piosenek z restrykcyjnego gospodarowania zasobami  :wink: .
Zapisane

MaciejS

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 385
  • OInO 13/99/2008
Kącik kulinarny na nowej stronie SKPT
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 07, 2007, 23:58:11 pm »

No ale właśnie o to chodzi, żeby ustalić pewne standardy. W końcu po coś się tworzy przepisy kucharskie :-) Możemy zrobić przepis na breję de-luxe i breję a'la bodzio
Zapisane
Gór i lasów mi mało...

Krzysztof

  • Gość
Kącik kulinarny na nowej stronie SKPT
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 08, 2007, 20:38:42 pm »

Nie no pewnie. Jak najbardziej za. Choziaż mnie jak najbardziej intersowałoby by z czego jeszcze można zrobić breję. Bo czasem poddaję się nastrojowi chwili (tzn. motyla noga, mamy 200g ryżu 300g makarony, 2 zupki chińskie, pół keczupu  i 15 osób do wykarmienia) i tworzę breję z różnych składników. A jakże ciekawiej byłoby czerpać inspirację typu: świetnie pasuje czerwona fasolka i kukurydza do ryżu a jakieś tam inne zestawienie możnaby nazwać ryzykownym.
Co do wprowadzenia norm ISO do gotowania breji to faktycznie warto by rozgraniczyć kilka segmentów docelowych konsumentów:
- top premium
- premium
- mainstream
- economy
Zapisane

Krzysztof

  • Gość
Kącik kulinarny na nowej stronie SKPT
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 08, 2007, 20:42:01 pm »

Swoją drogą to dość ciekawe, kto zabiera głos w tej dyskusji  :razz:
Dwóch najzacniejszych kawalerów brejowych odznaczonych orderem Złotej Łyżki Ogniskowej i Przypalanego Gara z Perłą w Koronie.
Zapisane

Stjepan

  • Gość
Kącik kulinarny na nowej stronie SKPT
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 08, 2007, 21:15:31 pm »

O tym pomyśle juz kiedys słyszałem, Ot Gosia i Asia kiedys marzyły o takiej ks. kucharskiej;)
A jakies pomysły kulinarne chyba w Słóweczku też były, na początek jak znalazł.A na marginesie wyrazy współczucia z powodu brei sylwestrowej;)
a ilu Was sie zmiesciło pod przysznicem;)? Ptasie mleczko i Pinki Łinki rulez!!!!;)
pozdr.stjp
Zapisane

MaciejS

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 385
  • OInO 13/99/2008
Kącik kulinarny na nowej stronie SKPT
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 08, 2007, 22:37:38 pm »

Cytat: "Stjepan"
a ilu Was sie zmiesciło pod przysznicem;)


Niektórzy wchodzili dwójkami, to się rozładowało :p

Acha, i brak ciepłej wody po 10 osobie skutecznie przerzedzał resztę kolejki.

Można też było brać stopa na szosie żeby wyprzedzić peleton.
Zapisane
Gór i lasów mi mało...

Stjepan

  • Gość
Kącik kulinarny na nowej stronie SKPT
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 09, 2007, 00:12:39 am »

Cytat: "Maciej eŚ"
Cytat: "Stjepan"
a ilu Was sie zmiesciło pod przysznicem;)


Niektórzy wchodzili dwójkami, to się rozładowało :p


Pytałem, bo u nas w porywach to do 7-8 osób wchodziło, co też uwidocznione jest na pewnym popularnym fotoblogu;)).
Za to w kibelku zmieściliśmy aż dychę:)))).
Zapisane

Krzysztof

  • Gość
Kącik kulinarny na nowej stronie SKPT
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 09, 2007, 09:37:46 am »

A przedziale drugiej klasy PKP? Palców u rąk i nóg mi nie starczyło żeby policzyć.
Zapisane

Chicken

  • Wiadomości: 44
    • http://www.chickenblebleble.prv.pl
Kącik kulinarny na nowej stronie SKPT
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 09, 2007, 14:02:21 pm »

hehe a we framudze pomiedzy drzwiami :D:D

Pinki Łinki śpiewa Grzesiuuuuuuuuuuu....


P.s. a przepisy na grzańca też będą....by znamy kilka:D:D
Zapisane
quot;Czymże jest życie, jeśli nie szeregiem natchnionych szaleństw? - Trzeba tylko umieć je popełniać! A pierwszy warunek: nie pomijać żadnej sposobności, bo nie zdarzają się co dzień." George Bernard Shaw

Krzysztof

  • Gość
płyny
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 11, 2007, 18:40:45 pm »

Cytat: "Chicken"
P.s. a przepisy na grzańca też będą....by znamy kilka:D:D


Zanamy też przepisy na różne inne płyny. Nie mają one jednak nic wspólnego ze statutowymi celami SKPT. Chybaże przyjmneimy niestatutowe rozwinięcie tego skrótu  :razz:
Zostańmy zatem raczej przy breji, brei,breii, breyi...
Zapisane

Hania

  • Wiadomości: 223
Kącik kulinarny na nowej stronie SKPT
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 12, 2007, 11:30:31 am »

To ja dorzucam od siebie wakacyjny przepis na breje w wersji ukrainskiej: Sam ryz!
Palce lizac  ;P  ;P  ;P
Zapisane
Słowa, słówka i ,,Słóweczko" :)

Rafi

  • Wiadomości: 232
Kącik kulinarny na nowej stronie SKPT
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 06, 2007, 12:25:12 pm »

A będzie też kącik z innymi łakociami poza breją?
Proponuję odkurzyć stare dobre przepisy np. na takie ciasto (chyba lepsze niż szarlotka budyniowa):

Składniki:
- 1 kostka masła,
- 2 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 jajka,
- 1 szklanka suszonych owoców,
- 1 szklanka orzechów,
- sok cytrynowy,
- proszek do pieczenia,
- 3-4 szklanki dobrej whisky.

Sposób przygotowania:

Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra ... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. naczynia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba ... by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Powtórz operację.
Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej.
W miedzyszasie zprawdź czy wisky jest na pewno taka jak czeba. Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba. Wszuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź wiski żepy pootem gośie nie mufili sze jest trojnoca. Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz! Fypij skok sytrynnmowy. Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki. Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iś spaś.

R.
Zapisane
"... życie polega na załatwianu spraw, a postęp na tym, aby załatwiać je sprawnie i ku ogólnemu zadowoleniu"

Duran

  • Wiadomości: 121
Kącik kulinarny na nowej stronie SKPT
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 06, 2007, 13:16:05 pm »

A kiedy robisz to ciasto Rafi?

Bo na Nordicu możnaby już sprawdzić, czy łiski jast na pewno dobra:)
Zapisane
Jasne, ze się uda!

Rafi

  • Wiadomości: 232
Kącik kulinarny na nowej stronie SKPT
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 06, 2007, 13:28:42 pm »

Cytat: "Duran"
A kiedy robisz to ciasto Rafi?

Ja tam uczestniczę przeważnie w ostatniej fazie produkcji ciast czyli w konsumpcji  :wink:
No i na dodatek trunki pędzone na myszach to nie to co tygryski lubią najbardziej  :wink:
Gdyby to łyski zastąpić jakąś zacną rakiją to może, może, ale raczej nie u siebie. Ktoś chętny do udostępnienia kuchni?

R.
Zapisane
"... życie polega na załatwianu spraw, a postęp na tym, aby załatwiać je sprawnie i ku ogólnemu zadowoleniu"