Bo na pierwszej przy ognisku nie zaznajomilismy kursantow z SKPT-owskimi zwyczajami
Grzany miód - specjał na ognisko świąteczne SKPT i nie tylko (by Knovak)przepis na 1 kociołek 5 LSkładniki:miód pitny czwórniak lub trójniak - 5-6 butelek 0,75 Lrodzynki (najlepiej sułtańskie) - 0,3 kg (duże, najlepiej kupowane w warzywniaku, na wagę) Przyprawy:goździki luzem: płaska łyżeczka do herbatyowoce jałowca: 10-15 szt.przyprawy korzenne zmielone, wymieszane w równych proporcjach: imbir, cynamon, gałka muszkatołowa - 1-1,5 kopiastej łyżki stołowejPrzygotowanie: Ingrediencje umieszczamy w kociołku, zalewamy miodem, wieszamy nad ogniskiem i doprowadzamy do właściwej temperatury, mieszając i degustując przy pomocy chochli. Nie można dopuścić do zagotowania!Podawać w plenerze.Grzaniec w wersji bez miodu - czyli klasyczny-korzennyGdy w okolicy brak miodu pitnego, można wykorzystać klasyczne wino czerwone - od najprostszych jaboli po markowe. Wino półsłodkie - warto dodać kilka łyżek miodu. W braku miodu - kilka łyżeczek cukru.Wina słodkie - kilka łyżek miodu do smaku"Wina" typu "bełt" - dodatkowa kopiasta łyżka przypraw korzennych, dla złamania smaku jabola.Wina wytrawne i półwytrawne - raczej się na grzańca nie nadają, konieczne jest mocne słodzenie (słoik miodu )Przygotowanie: Wszystkie czynności - jak wyżej. Ostrożnie z degustacją podczas przyrządzania!Kilka uwag ogólnych o przyrządzaniu grzańcówDobrego grzańca można przyrządzić niemal z każdego wina, niewskazane są jedynie wermuty i tzw. coctail coolery typu Sangria, z których nic smacznego nie da się uzyskać. Należy unikać dodawania owoców, zwłaszcza cytrusów - to ma być grzaniec a nie poncz; ponadto owoce nie współgrają z korzeniami, smak robi sie mieszany, mało wyrazisty. Niedopuszczalne jest wzmacnianie trunku dodatkowym alkoholem.Smacznego i na zdrowie!KN
Jest miejsce dla redaktora śpiewnika? bo jest tam sporo pieśni do dodania...