Hej,
jak Ktoś głodny - pewnie warto się wybrać. Info ze strony UG
Słoweński Posmak - Dni Kuchni Słoweńskiej
29 listopada - 1 grudnia 2007
Katedra Slawistyki Uniwersytetu Gdańskiego przygotowała kolejną atrakcję dla miłośników podróży i poznawania innych kultur. Nie opuszczając Trójmiasta będzie można przenieść się ponownie do słonecznej Słowenii. Po dniach kina i literatury słoweńskiej przyszła kolej na poznanie kuchni tego kraju.
Gość specjalny - Robert Makłowicz wygłosi wykład dotyczący kuchni Bałkanów na Uniwersytecie Gdańskim oraz pokaże, jak przyrządzać słoweńskie potrawy narodowe.
W programie jest także projekcja słoweńskiego filmu Branka Đurića Kajmak i marmolada oraz dia-show i liczne gry i konkursy przygotowane przez studentów. Będzie też można posmakować słoweńskich smakołyków i grzanego wina według słoweńskiej receptury, zaś wszystkiemu będzie towarzyszyła słoweńska muzyka.
Posmak Słowenii
Od 29. listopada do 1.grudnia 2007
Czwartek, 29. listopada
18.00 Prezentacja studencka: Słowenia w obrazie i słowie
19.00 Prezentacja: Słowenia według Roberta Makłowicza
19.30 Program TV: Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - Słowenia
20.30 Afterparty w rytm słoweńskiej muzyki
Piątek, 30. listopada
13.15 Wykład: Kulinarne podróże po Bałkanach (Robert Makłowicz)
Biblioteka Główna UG, Ul.Wita Stwosza 53, Gdansk
17.30 Zabawy, konkursy i nagrody
18.15 Robert Makłowicz gotuje słoweńskie potrawy narodowe
20.00 Afterparty
Sobota, 1. grudnia
16.30 Film: Kajmak i marmolada (2003), reż. Branko Đurić – Đuro
18.30 Zabawy, konkursy i nagrody
19.15 Robert Makłowicz gotuje słoweńskie potrawy narodowe
22.00 Afterparty
Na każdym afterparty muzyka słoweńska i degustacja słoweńskich smakołyków!
Od 26. listopada do 2. grudnia słoweńska kuchnia w Stacji De Luxe i restauracji Zeppelin
Goście honorowi: Robert Makłowicz
Mateja Prevolšek – Zastępca Ambasadora Republiki Słowenii
Miejsce: Stacja de Luxe, ul. Grunwaldzka 22, Gdansk-Wzreszcz
Wstęp wolny!
PS: Film ,,Kajmak i marmolada" widziałam parę lat temu i pamiętam, że wtedy mi się podobał
Pozdrowienia i smacznego!